W centrum Szczecina, przy alei Wojska Polskiego 46, działa miejsce, którego nie da się pomylić z żadnym innym – Bar Pasztecik. Pierwotnie miał pełnić funkcję ekspresowego punktu gastronomicznego, wzorowanego na zachodnich barach szybkiej obsługi. Pomysł był prosty: szybko, tanio i treściwie. Specjalistyczne maszyny do wypieku ciasta sprowadzono aż z ZSRR, a paszteciki – chrupiące bułeczki nadziewane kapustą, mięsem lub serem – błyskawicznie podbiły serca szczecinian.
Bar Pasztecik powstał jako lokal gastronomiczny kultowej sieci Społem w 1969 roku. Szybko zyskał taką popularność, że otwarto także drugą lokalizację 6 lat później. Gdy po przemianach ustrojowych zlikwidowano pawilony, w której mieścił się pierwotny lokal, działalność przeniesiono właśnie na Wojska Polskiego 46. To właśnie tutaj zachował się pierwotny wystrój wnętrz i niepowtarzalny klimat z czasów PRL.


Bar Pasztecik – wnętrza
Wnętrze baru Pasztecik zachowało niemal nienaruszony układ z czasów otwarcia. To niezwykłe świadectwo modernistycznej myśli projektowej z połowy lat 70. Funkcjonalność spotkała się z surowym, ale pomysłowym i kolorowym detalem. Na ścianach króluje abstrakcyjna mozaika z kolorowych płytek, dynamiczna i rytmiczna, idealnie korespondująca z tempem życia tamtej epoki. Nad głowami klientów zawisły żółte, kuliste panele. Charakterystycznym elementem wnętrza są także ergonomiczne, metalowe stołki z brązowymi tapicerowanymi siedziskami. Ich industrialna forma współgra z surowym wystrojem baru: pomarańczowe ściany, jasne blaty i neonowy szyld „Pasztecik” tworzą atmosferę miejsca autentycznego, bez zbędnych ozdobników, ale z ogromnym ładunkiem sentymentalnym.


Szczecińskie paszteciki
Bar Pasztecik przetrwał transformację ustrojową, zmiany pokoleń i gastronomiczne mody, pozostając jednym z najdłużej działających lokali tego typu w Polsce. Obiekt wciąż jest w rękach osoby, która zajmuje się nim od początku. Bogumiła Polańska była technologiem w sieci Społem i to ona właśnie wymyśliła nazwę „Pasztecik”. Ta przyjęła się nie tylko w Szczecinie, ale i w całej Polsce. Dziś Bar Pasztecik to nie tylko bar szybkiej obsługi. To także symbol miasta, atrakcja turystyczna oraz fragment historii zapisany w mozaikach, neonach i zapachu świeżo pieczonych pasztecików.


Źródła: